wtorek, 21 stycznia 2014

Ubijana babka cytrynowa

Ubijana babka cytrynowa...
Lekko wilgotna, pyszna.
Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.
Oblana lekko kwaśnym lukrem.
Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zapraszam!

Składniki:

Ciasto:
  1. 4 duże jaja;
  2. 1 szklanka białego cukru;
  3. 1 szklanka mąki pszennej;
  4.  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  5. 200 g margaryny;
  6. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  7. Skórka starta z całej, jednej cytryny;
  8. 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  9. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).
Lukier:
  1. 1 szklanka cukru pudru;
  2. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny.
  4. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.

Sposób przygotowania:
  1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę rozpuścić. Wystudzić.
  3. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.
  4. Jaja ubić wraz z cukrem mikserem na puszystą masę.
  5. Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  6. Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.
  7. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.
  8. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała można zmienić na samą dolną grzałkę).
  9. Upieczoną babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.
  10. W międzyczasie przygotować lukier. W rondelku zagotować śmietanę. Dodać cukier puder. Wymieszać trzepaczką i powoli dodawać sok z cytryny (najpierw 1/2 łyżeczki, a gdyby był zbyt gęsty dodać więcej), stale mieszając. Zestawić z ognia.
  11. Wystudzoną babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny.
  2. Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą łyżką. Ja wybrałam szybszą wersję i cały czas mimksowałam.
  3. Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  4. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  5. Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
  6. Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.
  7. Do ciasta można dodać kilka kropel aromatu ctrynowego.
  8. Margarynę można zastąpić masłem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























2 komentarze: