niedziela, 12 stycznia 2014

Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny

Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny...
Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.
Owoce suszonej żurawiny.
A całość otulona olejem i sokiem z cytryny.
Pyszny, słodko-kwaśny dodatek do obiadu.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 2 duże marchewki;
  2. 2 średnie jabłka;
  3. 50 g suszonej żurawiny;
  4. 5 łyżek oleju;
  5. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na 15 minut.
  2. Żurawinę zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać.
  4. Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać.
  5. Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Olej można zastąpić oliwą.
  2. Z dodatku soku z cytryny można całkowicie zrezygnować, ale wówczas surówka będzie słodka w smaku.
  3. Wielbiciele słodkich surówek do obiadu mogą dodać łyżeczkę białego cukru, a nie dawać soku z cyrtyny.
  4. Suszoną żurawinę można zastąpić 50 g namoczonych rodzynek.

1 komentarz:

  1. Niewiele składników, a wychodzi pyszny dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń