niedziela, 12 stycznia 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem

Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem...
Aromatyczna, maślana kasza gryczana.
Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki.
Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella.
Wierzch oprószony szczypiorkiem.
Pyszny obiad pełen zdrowia.
Zapraszam!






















Składniki:
  1. 200 g kaszy gryczanej;
  2. 1 duża cebula;
  3. 500 g pieczarek;
  4. 1 duża, czerwona papryka;
  5. 3 jaja;
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. 150 g startego sera mozzarella;
  8. 2 łyżeczki majeranku;
  9. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  10. 1 łyżka masła;
  11. 2 łyżki oleju;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
  3. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Do ugotowanej, odcedzonej kaszy dodać łyżkę masła i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  7. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki, oprószyć solą i dalej podsmażać. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
  8. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy, na to wyłożyć pieczarki z cebulą i papryką. Warzywa przykryć pozostałą kaszą.
  9. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.
  10. Po tym czasie w kaszy zrobić 3 dziury i wbić do nich jaja. Jaja oprószyć solą i pieprzem, a całą zapiekankę posypać startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut, aż jajka się zetną a ser rozpuści.
  11. Gotową zapiekankę oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja użyłam kaszy gryczanej prażonej w woreczkach, ale może być także inna.
  2. Do zapiekanki można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili i/lub ostrą paprykę w proszku (zamiast słodkiej), aby nadać zapiekance pikantnego smaku.
  3. Ser mozzarella można zastąpić żółtym, łatwo topliwym, serem.
  4. Z dodatku szczypiorku można zrezygnować lub zastąpić go natką pietruszki.
  5. Można użyć papryki o dowolnym kolorze.
  6. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry razem z ogonkami.
  7. Zapiekankę można przygotować także bez jajek.
  8. Kaszę i smażone warzywa należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby zapiekanka miała wyrazisty smak.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


1 komentarz: