Aromatyczna, maślana kasza gryczana.
Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki.
Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella.
Wierzch oprószony szczypiorkiem.
Pyszny obiad pełen zdrowia.
Zapraszam!
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej;
- 1 duża cebula;
- 500 g pieczarek;
- 1 duża, czerwona papryka;
- 3 jaja;
- Pęczek szczypiorku;
- 150 g startego sera mozzarella;
- 2 łyżeczki majeranku;
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do ugotowanej, odcedzonej kaszy dodać łyżkę masła i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki, oprószyć solą i dalej podsmażać. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy, na to wyłożyć pieczarki z cebulą i papryką. Warzywa przykryć pozostałą kaszą.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.
- Po tym czasie w kaszy zrobić 3 dziury i wbić do nich jaja. Jaja oprószyć solą i pieprzem, a całą zapiekankę posypać startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut, aż jajka się zetną a ser rozpuści.
- Gotową zapiekankę oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja użyłam kaszy gryczanej prażonej w woreczkach, ale może być także inna.
- Do zapiekanki można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili i/lub ostrą paprykę w proszku (zamiast słodkiej), aby nadać zapiekance pikantnego smaku.
- Ser mozzarella można zastąpić żółtym, łatwo topliwym, serem.
- Z dodatku szczypiorku można zrezygnować lub zastąpić go natką pietruszki.
- Można użyć papryki o dowolnym kolorze.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry razem z ogonkami.
- Zapiekankę można przygotować także bez jajek.
- Kaszę i smażone warzywa należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby zapiekanka miała wyrazisty smak.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
świetna kompozycja!
OdpowiedzUsuń