Lekko wilgotna, pyszna.
Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.
Oblana lekko kwaśnym lukrem.
Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 4 duże jaja;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 200 g margaryny;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- Skórka starta z całej, jednej cytryny;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny.
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.
Sposób przygotowania:
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Margarynę rozpuścić. Wystudzić.
- Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.
- Jaja ubić wraz z cukrem mikserem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.
- Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała można zmienić na samą dolną grzałkę).
- Upieczoną babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować lukier. W rondelku zagotować śmietanę. Dodać cukier puder. Wymieszać trzepaczką i powoli dodawać sok z cytryny (najpierw 1/2 łyżeczki, a gdyby był zbyt gęsty dodać więcej), stale mieszając. Zestawić z ognia.
- Wystudzoną babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny.
- Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą łyżką. Ja wybrałam szybszą wersję i cały czas mimksowałam.
- Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
- Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.
- Do ciasta można dodać kilka kropel aromatu ctrynowego.
- Margarynę można zastąpić masłem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Jeżeli smakuje tak dobrze, jak wygląda to na pewno warto przygotować :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń