poniedziałek, 13 stycznia 2014

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową...
Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa.
Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej.
Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną.
Bogactwo warzyw przez cały rok.
Zapraszam!


Składniki:
  1. 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);
  2. 2 duże marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. Biała część pora;
  6. 6 średnich ziemniaków;
  7. 1 liść laurowy;
  8. 4 ziarna ziela angielskiego;
  9. 4 ziarna pieprzu;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  11. 2,5 litra zimnej wody;
  12. Pęczek koperku;
  13. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  14. Sól;
  15. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojoną marchewkę, słupki pietruszki, obranego selera i por. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
  6. Po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę i gotować kolejne 20 minut w przypadku fasolki mrożonej i około 10 minut w przypadku świeżej.
  7. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  8. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.
  9. Dodać drobno posiekany koperek.
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
  2. Zupę można przygotować z fasolki szparagowej świeżej, jak i mrożonej o dowolnym kolorze.
  3. Zupa jest bardzo delikatna w smaku. Do zupy można dodać 1 drobno posiekaną, ostrą papryczkę chili, aby nadać jej bardziej wyrazistego i pikantnego smaku.
  4. Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa.
  5. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

6 komentarzy:

  1. Nie ma to jak zupa na rozgrzewkę! Już nie mówiąc o takim jarzynowym połączeniu, mniam! :)
    Pozdrawiam,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dokładnie tak samo, tylko na słodko-kwaśno. Dodaję octu i cukru zanim zabielę śmietaną. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń