piątek, 10 stycznia 2014

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa...
Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.
Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Z dodatkiem świeżego koperku.
Pyszna!

Składniki:
  1. 3 duże buraki czerwone;
  2. 1 średnia marchewka;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. Biała część pora;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 6 średnich ziemniaków;
  7. 3 litry zimnej wody;
  8. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  9. Pęczek koperku;
  10. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  11. 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
  12. Sól;
  13. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.
  6. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.
  7. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  8. Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi około 5 litrów barszczu.
  2. Z dodatku octu nie radziłabym rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor.
  3. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może strarcić kolor.
  4. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo, bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

61 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, piękny kolor :)
    akurat mam kilka kg buraków, musze sobie coś podobnego wyczarować

    OdpowiedzUsuń
  2. bajecznie :) z radoscia dodaje do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie można octu zastąpić cytryną?ocet nie jest zdrowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co teraz jest zdrowe ?

      Usuń
    2. Np. cytryna?

      Usuń
    3. Cytryna jest niezdrowa na zęby!

      Usuń
    4. cytryna jest niezdrowa o losie :( buraki sa mega zdrowe i taka zupa z cytryna zamias octu jest mega zdrowa :)

      Usuń
    5. Ocet winny jabłkowy drodzy państwo i wszystko na temat / naturalny ocet jest zdrowy ...albo oczywiście cytryna

      Usuń
    6. Podzielam zdanie, ocet jablkowy 👌

      Usuń
  4. W takiej ilości, uważam to za mało ważne...
    Barszcz?... po prostu Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski przepis! Właśnie zrobiłam zupkę! Zawsze marzyłam, żeby się nauczyć zupy, która smakuje jak z dzieciństwa. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała:-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  6. Pysznaaaa!! Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna bos vegety dodala
      jezu jak widze w przepisie vegete, to wiem, ze to jakis smakosz!!"!!

      Usuń
  7. Bardzo mi miło:-)
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam dzis zupe wg Pani przepisu i wyszla swietna! mieszkam teraz za granica gdzie nie ma wystarczajaco duzej mniejszosci polskiej aby powstaly polskie sklepy czy knajpy, wiec zmotywowalo mnie to do gotowania samej sobie. ugotowalam zupe z Pani przepisu i bylam w szoku, ze smakuje prawie tak jak mojej mamy i (ze dla kompletnego gastronomicznego laika jak ja) byla taka latwa w przygotowaniu! swietny przepis, na pewno przeszukam Pani strone. dziekuje za przywrocenie smaku dziecinstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa wyszła rewelacyjna. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zaczynam gotować zupę wg tego przepisu. Dziękuje!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupka wyszła wg Pani przepisu po prostu przepyszna! Dodałam jeszcze pulpeciki z białej kiełbasy i zajadamy się całą rodziną. Dziękuję za super pomysł na smaczny i szybki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  12. Przepis świetny! Nie chce go udoskonalać ale można też dodać łyżeczkę cukru

    OdpowiedzUsuń
  13. Po raz kolejny robiłam właśnie tę zupę, bo z wszystkich innych dostępnych przepisów ta jest właśnie najlepsza! Zupy nie trzeba słodzić jeśli ma się wystarczająco słodkie buraki - polecam te podłużne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo miło mi to czytać:-)
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś tą zupą przywitam jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupka wyszła jak ze zdjęcia.
    Świetna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupa pycha...ale śmietana błagam - guma guar, mączka chleba świetojańskiego, pektyna itd..
    Ja staram się kupować śmietanę która ma w składzie śmietanę + żywe kultury bakterii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jakiej ty smietanie piszesz jaka guma jaka maczka ... skoro znasz sklad tz ze wlasnie takiej uzywasz ... czyli kupujesz jakas tanioche ...

      Usuń
    2. Ludzie to udaja że zdrowo się odżywiają,a i tak samą chemię wpiepszaja ŻAŁOSNE. A co w drugim produkcie gume guar ma.........

      Usuń
  18. Robię zawsze wg Pani przepisu, wychodzi przepyszna!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie dajecie ziela i liścia laurowego? Czy pi dodaniu octu buraki nie będą gorzkie ? Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie daję, ale oczywiście można. Ocet zapewnia piękny kolor zupie i nie ma wpływu na buraki (tj. nie stają się gorzkie).
      Pozdrawiam sedecznie,
      G.M.

      Usuń
  20. Czy zamiast octu spirytusowego można dodać jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kiedyś tylko ocet używano nasze babcie prababcie i żyją do dziś a wy wypisujecie ze to trutka. Litrów do zupy sie nie leje tylko aby do smaku bez przesady

    OdpowiedzUsuń
  23. może sok z ogórków kiszonych zamiast octu ?

    OdpowiedzUsuń
  24. O Na Boga jak czytam takie komentarze " to nie zdrowe i tamto też nie" to śmiech na sali! Chcesz dodać ocet dodajesz, chcesz dodać cytrynkę dodajesz ... Każdy ma wyrobione zdanie na dany temat. Kiedyś używano dużo octu i żyjemy, nic się nie dzieje! Nie róbcie z siebie znachorów zdrowego żywienia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja tez zrobilam jest wysmienita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała :-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  26. Ta zupa to poemat - poemat smaku i koloru. Jest niesamowita zwłaszcza przez dodanie dużej ilości koperku z własnego ogródka.

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy pominięcie marchewki bardzo wpłynie na smak zupy? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można ugotować zupę bez marchewki - nie wpłynie to za bardzo na jej smak.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  28. Uwielbiam takie zupki, tylko mi nie wychodzi tak smacznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Teraz nie ma już nic zdrowego ,nic. Woda z chemią ,powietrze z chemią ,ziemia z nawozami -chemia. A więc i warzywa z chemią , owoce pryskane , trzoda sztucznie dokarmiana .

    OdpowiedzUsuń
  30. Wszystko super ale prawdziwa zupe buraczkowa gotuje sie na wedzony kosiaciach a buraki gotujemy w niej w całości i jak sa miekie wtedy trzemy je na grubych oczkach taka zupka jest wtedy jak od babci a nie na jakichs sztucznych jarzynkach, z proszku !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez sie zdziwilam ze nawet miesa w niej nie ma

      Usuń
  31. Robilam zupę wg Pani przepisu juz kilka razy. Wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja dodaje ocet do zupy normalny nie jablkowy ani cytryne traci smak zupa najlepsza i od dawna znana z babci przepisu on rowniesz dodawala ocet pychota

    OdpowiedzUsuń