czwartek, 4 czerwca 2015

Domowa vegeta

Domowa vegeta...
Aromatyczna, domowa, zdrowa.
Bez polepszaczy i sztucznych barwników.
Wykonana z suszonej włoszczyzny.
Pysznie przyprawiona.
Niezastąpiona w kuchni.
Polecam!
 Składniki:
  1. 100 g suszonej, niemielonej włoszczyzny (u mnie firmy Kucharek);
  2. 4 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej;
  3. 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  4. 1 łyżeczka suszonego lubczyku;
  5. 1 płaska łyżeczka kurkumy;
  6. 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
  7. 2 łyżeczki suszonej cebuli.

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki umieścić w młynku robota kuchennego lub w przystawce/pojemniku blendera z nożem do rozdrabniania lub w malakserze lub w młynku do kawy i zmielić do uzyskania porządanej sypkości.
  2. Tak uzyskaną vegetę umieścić w szklanym słoiczku/plastikowym pojemniku i przechowywać szczelnie zamkniętą.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 250 ml słoiczek vegety.
  2. Z dodatku kurkumy można zrezygnować, ale wówczas vegeta nie będzie miała żółtego koloru.
  3. Ilość poszczególnych składników można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
  4. Smak vegety można wzbogacić o np. kozieradkę.
  5. Do vegety należy użyć cebuli suszonej, a nie prażonej czy smażonej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Domowy Wyrób

3 komentarze :

  1. Nawet wygląda identycznie! Zwykłej wegety bym nie tknęła, ale Twoją jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię domowe przyprawy,kupnych mieszanek w zasadzie nie używam.Przynajmniej wiem,co dodaję do potraw unikając sztucznych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  3. super! muszę zrobić! też nie kupuję gotowych przypraw a vegety sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...