Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.
Piegowata od maku.
Na bazie samych białek.
Oblana cytrynowym lukrem.
Zapraszam!
Składniki:
- 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;
- 1 szklanka białek;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka suchego maku;
- Łyżeczka cukru wanilinowego;
- Łyżeczka aromatu migdałowego;
- Łyżeczka proszku do pieczenia;
- Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
- 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.
- Margarynę rozpuścić, wystudzić.
- Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.
- Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
- Wystudzić. Wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.
- Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych.
- Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym, ulubionym.
- Babkę można oprószyć skórką startą z cytryny, zamiast posypywać perełkami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdlaczego w przepisie w składnikach nie ma zadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńJest - 125 g margaryny, którą należy rozpuścić.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.