wtorek, 18 lutego 2014

Babka makowa z białek

Babka makowa z białek...
Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.
Piegowata od maku.
Na bazie samych białek.
Oblana cytrynowym lukrem.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;
  2. 1 szklanka białek;
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 1 szklanka mąki pszennej;
  5. 1 szklanka suchego maku;
  6.  Łyżeczka cukru wanilinowego;
  7. Łyżeczka aromatu migdałowego;
  8. Łyżeczka proszku do pieczenia;
  9. Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.
Lukier:
  1. 1 szklanka cukru pudru;
  2. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
  1. 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę rozpuścić, wystudzić.
  2. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  3. Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.
  5. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.
  6. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
  7. Wystudzić. Wyjąć z formy.
  8. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.
  9. Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych.
  2. Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym, ulubionym.
  3. Babkę można oprószyć skórką startą z cytryny, zamiast posypywać perełkami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


3 komentarze:

  1. dlaczego w przepisie w składnikach nie ma zadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest - 125 g margaryny, którą należy rozpuścić.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń