wtorek, 18 lutego 2014

Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego

Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego...
Sprężysty makaron.
 Zielone różyczki brokuła.
I chrupiący boczek.
Zatopione w sosie z sera pleśniowego.
Pycha!


Skałdniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);
  2. 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
  3. 100 g wędzonego boczku;
  4. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
  4. Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.
  5. Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. 
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  7. Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.
  8. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.
  9. Podawać gorące.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.
  2. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i dowolnego sera z niebieską pleśnią np. rokpol, lazur.
  5. Należy uważać, aby nie rozgotować brokuła. Najlepiej ugotować go al dente.
  6. Należy też uważać z ilością soli, gdyż boczek i ser są słone.
  7. Brokuł można zastąpić kalafiorem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz