Sprężysty makaron.
Zielone różyczki brokuła.
I chrupiący boczek.
Zatopione w sosie z sera pleśniowego.
Pycha!
Skałdniki:
- 250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
- 100 g wędzonego boczku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
- Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.
- Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać.
- Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.
- Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.
- Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i dowolnego sera z niebieską pleśnią np. rokpol, lazur.
- Należy uważać, aby nie rozgotować brokuła. Najlepiej ugotować go al dente.
- Należy też uważać z ilością soli, gdyż boczek i ser są słone.
- Brokuł można zastąpić kalafiorem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz