Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.
Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.
Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.
Pyszna, wiejska zapiekanka.
Zapraszam!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków;
- 2 duże cebule;
- 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);
- 200 g wędzonego boczku;
- 150 g chrzanu ze słoika;
- 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pęczek koperku;
- Olej;
- Pieprz;
- Sól.
- Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.
- Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać.
- Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.
- Koperek drobno posiekać.
- Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
- Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.
- Na boczek z warzywami wylać sos.
- Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.
- Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.
- Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.
- Z dodatku koperku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Uwielbiam takie polskie, swojskie jadło, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona :) często gości w mojej kuchni
OdpowiedzUsuńMiło mi:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.