Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.
Z dodatkiem maku.
Oblana słodkim syropem pomarańczowym.
Oprószona startą skórką pomarańczową.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej;
- 180 g miękkiej margaryny;
- 3 jaja;
- 1 szklanka białego cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/3 szklanki maku;
- 1/2 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
- Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).
Syrop pomarańczowy:
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
- 1/4 szklanki białego cukru;
- 20 g margaryny;
- Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.
Dodatkowo:
- Margaryna do wysmarowania formy na babkę.
- Bułka tarta do obsypania formy na babkę.
Sposób przygotowania:
- Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.
- Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.
- Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty z pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.
- Babkę wystudzić i wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy. Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki soku z pomarańczy, wsypać cukier i dodać margarynę. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru, od czasu do czasu mieszając. Następnie zwiększyć ognień i gotować przez około 3 - 5 minut. Wystudzić.
- Wystudzoną babkę gęsto ponakłuwać, oblać syropem i oprószyć pozostałą, startą skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Dzięki nakłuciu ciasta, syrop wsiąka w głąb babki.
- Babka, z uwagi na wsiąkanie syropu, może mieć po przekrojeniu wygląd zakalca. Taka jest uroda tego ciasta i wszytko jest z nim w porządku.
- Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy 22 - 24 cm.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Do wykonania ciasta potrzebne są 2 duże pomarańcze lub 3 średniej wielkości.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
babka pierwsza klasa! jedna z najlepszych :)
OdpowiedzUsuń