Rumiane, maślane ciasteczka.
Z kolorowymi drażetkami.
Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci!
Składniki:
- 375 g mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 220 g miękkiego masła;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 2 jaja;
- 100 g lentilek.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.
- Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią.
- Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).
- Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
- Masło w cieście można zastąpić margaryną, a ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki lub zmienjszyć do 1/2 szklanki.
- Czas pieczenia ciastek może się różnić w zależności od ich wielkości - duże pieką się dłużej.
- Ciasteczka można także formułować w dłoniach, spłaszczać i układać na blasze.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz