środa, 12 lutego 2014

Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka z lentilkami...
Rumiane, maślane ciasteczka.
Z kolorowymi drażetkami.
Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci!

Składniki:
  1. 375 g mąki pszennej;
  2. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 1/4 łyżeczki soli;
  4. 220 g miękkiego masła;
  5. 3/4 szklanki białego cukru;
  6. 2 jaja;
  7. 100 g lentilek.
























Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.
  3. Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.
  4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią.
  6. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).
  2. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
  3. Masło w cieście można zastąpić margaryną, a ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki lub zmienjszyć do 1/2 szklanki.
  4. Czas pieczenia ciastek może się różnić w zależności od ich wielkości - duże pieką się dłużej.
  5. Ciasteczka można także formułować w dłoniach, spłaszczać i układać na blasze.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz