Słodkie i mocno kakaowe krążki.
Ozdobione kolorowymi cukierkami.
Kuszące nie tylko dla dzieciaków!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła;
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżeczki kakao;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 100 g lentilek.
Sposób przygotowania:
- Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto.
- Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.
- Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).
- Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut.
- Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek.
- Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
- Masło w cieście można zastąpić margaryną.
- Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde.
Źródło przepisu: MniamMniam.pl.
Śliczne są , takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń