Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.
Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.
Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.
Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 średni kalafior (o wadze około 500 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
- Pęczek koperku;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 3 - 4 łyżki majonezu;
- 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pieprz;
- Sól;
- 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać.
- Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać.
- Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
- Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać.
- Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo się go tarło. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, należy je również zetrzeć do surówki.
- Koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę.
- Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego.
- Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz