czwartek, 27 lutego 2014

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...
Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.
Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.
Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.
Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 1 średni kalafior (o wadze około 500 g);
  2. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  3. Pęczek koperku;
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny;
  5. 3 - 4 łyżki majonezu;
  6. 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 
  7. Pieprz;
  8. Sól;
  9. 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie.
























Sposób przygotowania:
  1. Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać.
  3. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać.
  4. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
  5. Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać.
  6. Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo się go tarło. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, należy je również zetrzeć do surówki.
  2. Koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
  3. Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę.
  5. Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego.
  6. Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz