piątek, 7 lutego 2014

Szpinakowa rolada z łososiem

Szpinakowa rolada z łososiem...
Jajeczno-szpinakowe ciasto.
Oblepione puszystym serkiem twarogowym.
Z dodatkiem wędzonego łososia.
Smakowita przekąska!
Składniki:
  1. Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);
  2. 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;
  3. 1 łyżeczka masła;
  4. 4 jaja;
  5. 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy,  waga 1 opakowania 150 g);
  6. 150 g łososia wędzonego w plastrach;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Szpinak rozmrozić.
  2. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
  3. Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić.
  4. Oddzielić białka i żółtka jaj.
  5. Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać.
  6. Z białek jaj ubić sztywną pianę.  Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.
  7. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.
  9. Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.
  10. Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.
  11. Wystudzone ciasto rozwinąć i posmarować puszystym serkiem tawrogowym.
  12. Na serek wyłożyć łososia (ja rwałam na kawałki i luźno pokrywałam powierzchnię serka).
  13. Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).
  14. Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.
  2. Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie) rolada ma delikatnie łososiowy smak, a łosoś nie pokrywa szczelnie całej masy z serka. W przypadku dodania 400 g łososia - rolada będzie miała intensywnie łososiowy smak, a łosoś szczelnie pokryje całą masę z serka i będzie go dużo więcej w każdym kawałku rolady.
  3. Szpinak podczas podsmażania należy dobrze przyprawić solą i pieprzem. Można także dodać gałką muszkatałową i/lub czosnek.
  4. Ja użyłam szpianku rozdrobnionego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























1 komentarz:

  1. Super pomysł, chętnie wypróbujemy :) Aż nam ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń