Jajeczno-szpinakowe ciasto.
Oblepione puszystym serkiem twarogowym.
Z dodatkiem wędzonego łososia.
Smakowita przekąska!
Składniki:
- Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);
- 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;
- 1 łyżeczka masła;
- 4 jaja;
- 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy, waga 1 opakowania 150 g);
- 150 g łososia wędzonego w plastrach;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
- Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić.
- Oddzielić białka i żółtka jaj.
- Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać.
- Z białek jaj ubić sztywną pianę. Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.
- Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.
- Wystudzone ciasto rozwinąć i posmarować puszystym serkiem tawrogowym.
- Na serek wyłożyć łososia (ja rwałam na kawałki i luźno pokrywałam powierzchnię serka).
- Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).
- Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.
- Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie) rolada ma delikatnie łososiowy smak, a łosoś nie pokrywa szczelnie całej masy z serka. W przypadku dodania 400 g łososia - rolada będzie miała intensywnie łososiowy smak, a łosoś szczelnie pokryje całą masę z serka i będzie go dużo więcej w każdym kawałku rolady.
- Szpinak podczas podsmażania należy dobrze przyprawić solą i pieprzem. Można także dodać gałką muszkatałową i/lub czosnek.
- Ja użyłam szpianku rozdrobnionego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Super pomysł, chętnie wypróbujemy :) Aż nam ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuń