Kruche, złociste babeczki.
Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.
Udekorowane kiełkami brokułu.
Pyszna ozdoba stołu!
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 130 g mąki;
- 60 g zimnego masła;
- 1 surowe żółtko jaja;
- 1 łyżka zimnego mleka;
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g);
- 2 średnie, kiszone ogórki;
- 1/2 średniej, czerwonej papryki;
- 1 łyżka majonezu;
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz;
- 10 g kiełków (u mnie brokułu).
Dodatkowo:
- Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki;
- Folia spożywcza.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, żółtka, mleka i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto cieńko rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy i wykrawać z niego koła (u mnie o średnicy 8,5 cm).
- Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem (ja roztapiam w mikrofalówce 2 łyżki masła i pędzelkiem smaruję foremki) i wyłożyć kółkami z ciasta. Dno każdej babeczki delikatnie ponakłuwać widelcem.
- Tak przygotowane babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.
- W międzyczasie przygotować nadzienie.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.
- Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.
- Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
- Nadzienie przyprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zimne babeczki, a na wierzch każdej położyć odrobinę kiełków.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 20 babeczek, z foremek o średnicy góry - 7 cm.
- Babeczki należyć napełnić nadzieniem na krótko przed podaniem.
- Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki.
- Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.
jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuń