czwartek, 15 maja 2014

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...
Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.
Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.
Kosteczki czerwonej papryki i dymki.
Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.
Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.
Polecam!
























Składniki:
  1. Biała część średniego pora;
  2. 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
  3. 1 duża marchewka;
  4. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  5. 5 średnich rzodkiewek;
  6. 4 łyżki jogurtu greckiego;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Por umyć, osuszyć, pokroić w krążki.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.
  4. Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.
  5. Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Dymki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
  6. Do surówki dodać jogurt. Wymieszać.
  7. Surówkę przyprawić solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Pora, jeśli ktoś nie lubi jego ostrości, można przed pokrojeniem sparzyć w gorącej wodzie.
  2. Dymki można zastąpić 1 małą, białą cebulą,  a jogurt grecki - gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
  3. Można użyć papryki o dowolnym kolorze.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna, polecam :) Właśnie ją skończyłam wcinać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że surówka smakowała:-)
    Pozdrawiam,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń