Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.
Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.
Kosteczki czerwonej papryki i dymki.
Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.
Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- Biała część średniego pora;
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
- 1 duża marchewka;
- 1/2 średniej, czerwonej papryki;
- 5 średnich rzodkiewek;
- 4 łyżki jogurtu greckiego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Por umyć, osuszyć, pokroić w krążki.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Dymki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Do surówki dodać jogurt. Wymieszać.
- Surówkę przyprawić solą i pieprzem.
- Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Pora, jeśli ktoś nie lubi jego ostrości, można przed pokrojeniem sparzyć w gorącej wodzie.
- Dymki można zastąpić 1 małą, białą cebulą, a jogurt grecki - gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
- Można użyć papryki o dowolnym kolorze.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.
Bardzo smaczna, polecam :) Właśnie ją skończyłam wcinać.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że surówka smakowała:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
G.M.