Złocisty, z chrupiącą skórką.
Z dodatkiem płatków owsianych.
Obsypany ziarnami.
Pyszny, domowy!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 500 ml ciepłej wody;
- 25 g świeżych drożdży;
- 1/2 łyżeczki białego cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 4 łyżki płatków owsianych, górskich;
- 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
- 2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;
- 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepłą wodę. Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
- Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).
- Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.
- Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć> i ściągam papier) wyjąć z formy, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć zimnej wody.
- Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz