Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta.
A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.
Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.
Pyszny początek sezonu truskawkowego!
Zapraszam!
Biszkopt:
- 4 jaja;
- 100 g mąki pszennej;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 6 łyżek gorącej wody;
- 250 g białego cukru;
- 10 g proszku do pieczenia;
- Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.
Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 2 łyżki białego cukru;
- 2 łyżki żelatyny;
- 2 łyżki gorącej wody;
Dodatkowo:
- 400 g truskawek;
- 2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);
- 700 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja i stale ubijając mikserem powoli dodać 6 łyżek gorącej wody. Stale miksując dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
- Do ubitych jaj z cukrem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub drewnianą łyżką).
- Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.
- W międzyczasie przygotować krem.
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić.
- Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Stale miksując dodawać powoli lekko wystudzoną żelatynę.
- Ubitą śmietaną posmarować dolną część biszkoptu, przykryć górną i wstawić do lodówki, żeby krem stężał.
- Truskawki umyć, osuszyć, obrać ze szypułek, poprzekrajać na pół.
- Galaretki rozrobić w 700 ml gorącej wody i wystudzić.
- Gdy krem stężeje, na wierzch biszkoptu wyłożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.
- Wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
- Można upiec biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.
- Podczas studzenia, należy pilnować, aby galaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto.
- Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami i użyć galaretki o odpowiednim smaku i kolorze.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Mniam, moja Mama robi coś podobnego - czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuń