poniedziałek, 19 maja 2014

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką...
Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta.
A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.
Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.
Pyszny początek sezonu truskawkowego!
Zapraszam!

Składniki:
Biszkopt:
  1. 4 jaja;
  2. 100 g mąki pszennej;
  3. 100 g mąki ziemniaczanej;
  4. 6 łyżek gorącej wody;
  5. 250 g białego cukru;
  6. 10 g proszku do pieczenia;
  7. Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.
Bita śmietana:
  1. 400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  2. 2 łyżki białego cukru;
  3. 2 łyżki żelatyny;
  4. 2 łyżki gorącej wody;
Dodatkowo:
  1. 400 g truskawek;
  2. 2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);
  3. 700 ml gorącej wody.
























Sposób przygotowania:
  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja i  stale ubijając mikserem powoli dodać 6 łyżek gorącej wody.  Stale miksując dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
  3. Do ubitych jaj z cukrem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub drewnianą łyżką).
  4. Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.
  5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.
  7. W międzyczasie przygotować krem.
  8. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić.
  9. Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Stale miksując dodawać powoli lekko wystudzoną żelatynę.
  10. Ubitą śmietaną posmarować dolną część biszkoptu, przykryć górną i wstawić do lodówki, żeby krem stężał.
  11. Truskawki umyć, osuszyć, obrać ze szypułek, poprzekrajać na pół.
  12. Galaretki rozrobić w 700 ml gorącej wody i wystudzić.
  13. Gdy krem stężeje, na wierzch biszkoptu wyłożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.
  14. Wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
  2. Można upiec biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.
  3. Podczas studzenia, należy pilnować, aby galaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto.
  4. Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami i użyć galaretki o odpowiednim smaku i kolorze.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


























Nowalijkowe Kucharzenie

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >