wtorek, 13 maja 2014

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy...
Delikatny i aromatyczny.
Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.
Z dodatkiem włoszczyzny.
Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 700 g drobiowego mięsa mielonego;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. Biała część małego pora;
  6. 1 średnia cebula;
  7. 1 łyżka oleju;
  8. 500 ml zimnej wody;
  9. 2 duże jaja;
  10. 4 ziarna pieprzu;
  11. 2 kulki jałowca;
  12. 2 ziarna ziela angielskiego;
  13. 1 łyżeczka gałki muszkatałowej;
  14. 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  15. 1/2 łyżeczki imbiru;
  16. Sól.
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania formy;
  2. Bułka tarta do wysmarowania formy.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.
  3. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  4. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.
  5. Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa.
  6. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.
  7. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.
  8. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę.
  9. Upieczony pasztet wystudzić. Wyjąć z formy i pokroić.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja piekłam pasztet w keksówce o wymiarach 12x26 cm, ale jeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie.
  2. Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  3. Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.
  4. Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.
  5. Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy swoimi ulubionymi.
  6. Pasztet ma dość wyrazisty smak, dzięki gałce muszkatałowej i imbirowi.
Źródło przepisu: Kotlet.tv.


Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Wspaniały! Też piekę domowy pasztet, nie kupuję gotowych, bo to co do nich wkładają przyprawia o dreszcze! ;)

    OdpowiedzUsuń