Delikatny i aromatyczny.
Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.
Z dodatkiem włoszczyzny.
Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.
Zapraszam!
Składniki:
- 700 g drobiowego mięsa mielonego;
- 1 duża marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część małego pora;
- 1 średnia cebula;
- 1 łyżka oleju;
- 500 ml zimnej wody;
- 2 duże jaja;
- 4 ziarna pieprzu;
- 2 kulki jałowca;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej;
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki imbiru;
- Sól.
Dodatkowo:
- Margaryna do wysmarowania formy;
- Bułka tarta do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.
- Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.
- Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa.
- Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.
- Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.
- Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę.
- Upieczony pasztet wystudzić. Wyjąć z formy i pokroić.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja piekłam pasztet w keksówce o wymiarach 12x26 cm, ale jeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie.
- Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.
- Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.
- Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy swoimi ulubionymi.
- Pasztet ma dość wyrazisty smak, dzięki gałce muszkatałowej i imbirowi.
Źródło przepisu: Kotlet.tv.
Wspaniały! Też piekę domowy pasztet, nie kupuję gotowych, bo to co do nich wkładają przyprawia o dreszcze! ;)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuń