piątek, 30 maja 2014

Kurczak pieczony w glazurze

Kurczak pieczony w glazurze...
Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.
Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.
Oblany słodko-pikantną glazurą.
Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;
  2. 3 duże ząbki czosnku;
  3. 1 płaska łyżeczka soli;
  4. Pieprz.
Warzywa:
  1. 2 średnie marchewki;
  2. 1 średnia cebula;
  3. Biała część pora;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. 2 łyżki majonezu.
Marynata:
  1. 1 łyżka miodu;
  2. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego;
  3. 2 łyżki oleju;
  4. 4 łyżki musztrady;
  5. 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie Kamis, przyprawa złocista do kurczka).
Glazura:
  1. 1/3 szklanki wody;
  2. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  3. 1 łyżka miodu.
 Sposób przygotowania:
  1. Kurczka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę.
  3. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, rozetrzeć razem z czosnkiem, a powstałą masę wetrzeć w kurczka.
  4. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki.
  7. Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki.
  8. Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać.
  9. Po upływie 2 - 3 godzin (lub całej nocy) kurczaka wyjąć z lodówki.
  10. Warzywa  z majonezem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dookoła kurczka.
  11. Składniki glazury dobrze ze sobą wymieszać.
  12. Kurczaka za pomocą pędzelka lub łyżką posmarować/polać połową glazury.
  13. Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia (jak skórka będzie już przyrumieniona) kurczaka ostrożnie przewrócić na drugą stronę i posmarować pozostałą częścią glazury. Pozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.
  2. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek.
  3. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem.
  4. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka.
  5. Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz:

  1. Smakowity ten kurczaczek :)
    Aż ślinka leci :)
    Zapraszam do mnie :)
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń