Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.
Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.
Oblany słodko-pikantną glazurą.
Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek.
Polecam!
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;
- 3 duże ząbki czosnku;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- Pieprz.
Warzywa:
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia cebula;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 2 łyżki majonezu.
Marynata:
- 1 łyżka miodu;
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego;
- 2 łyżki oleju;
- 4 łyżki musztrady;
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie Kamis, przyprawa złocista do kurczka).
Glazura:
- 1/3 szklanki wody;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżka miodu.
- Kurczka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Czosnek obrać, przecisnać przez praskę.
- Do czosnku dodać łyżeczkę soli, rozetrzeć razem z czosnkiem, a powstałą masę wetrzeć w kurczka.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki.
- Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki.
- Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać.
- Po upływie 2 - 3 godzin (lub całej nocy) kurczaka wyjąć z lodówki.
- Warzywa z majonezem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dookoła kurczka.
- Składniki glazury dobrze ze sobą wymieszać.
- Kurczaka za pomocą pędzelka lub łyżką posmarować/polać połową glazury.
- Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia (jak skórka będzie już przyrumieniona) kurczaka ostrożnie przewrócić na drugą stronę i posmarować pozostałą częścią glazury. Pozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.
- Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek.
- Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem.
- Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka.
- Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Smakowity ten kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci :)
Zapraszam do mnie :)
http://przepisnazycie2f.blog.pl/