poniedziałek, 2 czerwca 2014

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...
Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.
Z mąk razowych - pszennej i żytniej.
Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.
Pyszny, domowy, zdrowy!
 Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej razowej;
  2. 250 g mąki żytniej razowej;
  3. 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;
  4. 1/4 szklanki płatków jęczmiennych;
  5. 1/2 szklanki otrębów pszennych;
  6. 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
  7. 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;
  8. 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
  9. 50 ml oleju;
  10. 500 ml ciepłej wody;
  11. 25 g świeżych drożdży;
  12. 1 i 1/2 łyżeczki soli.
























Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki tj. obie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól.
  2. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. 
  3. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).
  4. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.
  5. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
  8. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 12x34 cm i wyszedł dość niski a kromki małe.
  2. Zamiast wody, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć mleka lub rozmąconego jajka.
  3. Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw.
  4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  5. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  6. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.


Pieczemy Polski Chleb

1 komentarz:

  1. Piekę chleb ponad 4 lata i ten przepis jest rewelacyjny, dodałam do ulubionych, trafił do kajetu z wypróbowanymi, używanymi na bieżąco ;)

    OdpowiedzUsuń