Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.
Z mąk razowych - pszennej i żytniej.
Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.
Pyszny, domowy, zdrowy!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej razowej;
- 250 g mąki żytniej razowej;
- 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;
- 1/4 szklanki płatków jęczmiennych;
- 1/2 szklanki otrębów pszennych;
- 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
- 50 ml oleju;
- 500 ml ciepłej wody;
- 25 g świeżych drożdży;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki tj. obie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól.
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
- Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).
- Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.
- Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 12x34 cm i wyszedł dość niski a kromki małe.
- Zamiast wody, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć mleka lub rozmąconego jajka.
- Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
- Szklanka = 250 ml.
Piekę chleb ponad 4 lata i ten przepis jest rewelacyjny, dodałam do ulubionych, trafił do kajetu z wypróbowanymi, używanymi na bieżąco ;)
OdpowiedzUsuń