czwartek, 12 czerwca 2014

Chleb pszenny z czosnkiem

Chleb pszenny z czosnkiem...
Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką.
O delikatnym aromacie czosnku.
Prosty, szybki i pyszny.
Komu kromkę?
Zapraszam!

Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 50 g świeżych drożdży;
  3. 1 łyżka oliwy;
  4. 1 łyżeczka oliwy;
  5. 250 ml letniej wody;
  6. 1 duży ząbek czosnku.
Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem.

























Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać 250 ml letniej wody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
  3. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego).
  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą.
  6. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną (3 półka) i piec kolejne 15 minut.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
  8. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
    SMACZNEGO!


    Uwagi do przepisu:
    1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
    2. Łączny czas pieczenia chleba wynosi 45 - 50 minut.
    3. Zamiast oliwy, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, mleka lub rozmąconego jajka.
    4. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować.
    5. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

    W tyle: chleb pszenny z czosnkiem. Na pierwszym planie: chleb pszenny razowy z burakami.





      1 komentarz: