Chleb pszenny z czosnkiem...
Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką.O delikatnym aromacie czosnku.
Prosty, szybki i pyszny.
Komu kromkę?
Zapraszam!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 50 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżeczka oliwy;
- 250 ml letniej wody;
- 1 duży ząbek czosnku.
Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. |
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać 250 ml letniej wody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
- Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego).
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną (3 półka) i piec kolejne 15 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Łączny czas pieczenia chleba wynosi 45 - 50 minut.
- Zamiast oliwy, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, mleka lub rozmąconego jajka.
- Ilość czosnku można dowolnie modyfikować.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
W tyle: chleb pszenny z czosnkiem. Na pierwszym planie: chleb pszenny razowy z burakami. |
Domowe wypieki zawsze smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuń