Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze.
I smak...
... ziemniaków pieczonych w ognisku.
Smacznego!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków;
- 2 czubate łyżki mąki pszennej;
- 1 czubata łyżka soli;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać.
- Ziemniaki umyć, nie obierać. Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki.
- Tak przygotowane ziemniaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Podana ilość panierki wystarcza na obtoczenie około 1,5 kg ziemniaków.
- W ten sam sposób można przygotować także marchewkę.
- Ziemniaki muszą być mokre, bo inaczej panierka się nie przyklei.
- Do panierki można dodać ulubione przyprawy.
- Ja podałam z masłem czosnkowym i obsypałam solą morską.
- Średnie i duże ziemniaki piec przez około 50 - 60 minut, małym wystarczy 40 minut.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
świetny pomysł, takie młode ziemniaczki jeszcze dać do tego i rewelacja:)
OdpowiedzUsuńpomysł rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuń