Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.
Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.
A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.
Pyszna! Zapraszam!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 1 duża kapusta pekińska;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
- 1 duży ząbek czosnku;
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka;
- 1 łyżka oleju;
- 200 g majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić.
- Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki.
- Do sałatki dodać usmażone kawałki kurczaka wraz z olejem. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem (opcjonalnie) i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kurczaka można przyprawić przyprawą do gyrosa, zamiast do kurczaka.
- Przyprawienie sałatki solą i pieprzem nie jest konieczne (choć można to zrobić), gdyż przyprawa do kurczaka nadaje jej smak, choć wszystko zależy od osobistych preferencji.
- Majonez można zastąpić lub wymieszać z kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki.
- Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek konserwowy.
- Ilość czosnku można dowolnie modyfikować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
świetna sałatka:)
OdpowiedzUsuńLubię tę sałatkę.Szybko się ją robi i wielu osobom smakuje.
OdpowiedzUsuń