Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.
Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.
A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.
Podane z ryżem smażonym po chińsku.
Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.
Polecam!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);
- 2 białe części porów;
- 1 duża, czerwona papryka;
- 1 mała cukinia;
- 1 średnia marchewka;
- 1 czerwona papryczka chili;
- Szczypta soli;
- Pieprz syczuański.
Sos:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 3 łyżki sosu sojowego, jasnego;
- 1 łyżka octu ryżowego;
- 250 ml przegotowanej, zimnej wody.
Marynata:
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
- Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć i osuszyć. Cukinię i marchewkę obrać, pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki.
- Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę.
- W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka.
- Do woka wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut.
- Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.
- Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku.
- Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.
- Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy kolor.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
lubię kurczaka w takim towarzyskie wygląd bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń