wtorek, 3 czerwca 2014

Kurczak po seczuańsku

Kurczak po seczuańsku...
Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.
Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.
A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.
Podane z ryżem smażonym po chińsku.
Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.
Polecam!
























Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);
  3. 2 białe części porów;
  4. 1 duża, czerwona papryka;
  5. 1 mała cukinia;
  6. 1 średnia marchewka;
  7. 1 czerwona papryczka chili;
  8. Szczypta soli;
  9. Pieprz syczuański.
Sos:
  1. 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  2. 3 łyżki sosu sojowego, jasnego;
  3. 1 łyżka octu ryżowego;
  4. 250 ml przegotowanej, zimnej wody.
Marynata:
  1. 1 łyżka sosu sojowego, jasnego;
  2. 1/2 łyżeczki płatków chili.

























Sposób przygotowania:
  1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
  3. Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć i osuszyć. Cukinię i marchewkę obrać, pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki.
  5. Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę.
  6. W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka.
  7. Do woka wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut.
  8. Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.
  9. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.
  10. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku.
  11. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.
  2. Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy kolor.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




















































2 komentarze: