Kawałki ziemniaków.
Kosteczki ogórków konserwowych.
Drobno posiekany koperek.
I sos majonezowo-śmietanowy.
Prosta, szybka i tania.
Idealna do dań z grilla.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków;
- 2 średnie ogórki konserwowe;
- Pęczek koperku;
- 4 łyżki majonezu;
- 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić .
- Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać.
- Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
- Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Smak sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną paprykę czy kapary.
- Ogórki konserwowe można zastąpić małosolnymi, a koperek - szczypiorkiem.
- Zamiłowani mięsożercy mogą dodać odrobinę wędzonego lub podsmażonego na patelni boczku pokrojonego w cienkie i małe kosteczki.
- Sałatka bardzo dobrze się komponuje z daniami z grilla.
- Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je wyszorować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz