Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.
Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.
Smażone na rozgrzanym oleju.
Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko.
Polecam!
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu;
- 2 jaja;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego;
- 1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz.
- Ryż (około 250 g surowego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając.
- Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko.
- W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem.
- Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- 4 szklanki ugotowanego ryżu odpowiadają około 250 g surowego ryżu.
- Ryż widoczny na zdjęciach został przygotowany z 1,5 porcji tj. 6 szklanek ugotowanego ryżu (400 g surowego).
- 1 szklanka = 250 ml.
- Ryż idelanie smakuje jako dodatek do dań chińskich oraz jako samodzielne, tanie danie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz