środa, 4 czerwca 2014

Ryż smażony po chińsku

Ryż smażony po chińsku...
Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.
Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.
Smażone na rozgrzanym oleju.
Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko.
Polecam!

Składniki:
  1. 4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu;
  2. 2 jaja;
  3. 2 łyżki oleju;
  4. 2 łyżki jasnego sosu sojowego;
  5. 1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ryż (około 250  g surowego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
  2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając.
  3. Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko.
  4. W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem.
  5. Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1.  4 szklanki ugotowanego ryżu odpowiadają około 250 g surowego ryżu.
  2. Ryż widoczny na zdjęciach został przygotowany z 1,5 porcji tj. 6 szklanek ugotowanego ryżu (400 g surowego).
  3. 1 szklanka = 250 ml.
  4. Ryż idelanie smakuje jako dodatek do dań chińskich oraz jako samodzielne, tanie danie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz