poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pasztet z selera

Pasztet z selera...
Wiórki aromatycznego selera.
Paseczki cebuli, zmiażdżone ząbki czosnku.
Delikatny zapach grzybów.
Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.
Polecam!

Składniki:
  1. 1 kg selera;
  2. 2 duże cebule;
  3. 250 g masła;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 1 szklanka wody;
  6. 1 szklanka bułki tartej;
  7. 6 jaj;
  8. 2 kostki bulionowe, grzybowe;
  9. Sól;
  10. Pieprz.







Sposób przygotowania:
  1. Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Do garnka/ lub dużej patelni włożyć starty seler i cebulę. Zalać 250 ml zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
  5. Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny.
  9. Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. 1 szklanka = 250 ml;
  2. Jest to przepis na 1 dużą keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm lub na dwie mniejsze np. 20 x 11 cm.
  3. Zamiast masła można dodać margaryny.
  4. Ugniecenie masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: