Wiórki aromatycznego selera.
Paseczki cebuli, zmiażdżone ząbki czosnku.
Delikatny zapach grzybów.
Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.
Polecam!
- 1 kg selera;
- 2 duże cebule;
- 250 g masła;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka bułki tartej;
- 6 jaj;
- 2 kostki bulionowe, grzybowe;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do garnka/ lub dużej patelni włożyć starty seler i cebulę. Zalać 250 ml zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
- Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny.
- Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry.
SMACZNEGO!
- 1 szklanka = 250 ml;
- Jest to przepis na 1 dużą keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm lub na dwie mniejsze np. 20 x 11 cm.
- Zamiast masła można dodać margaryny.
- Ugniecenie masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
lubie takie przepisy latwe
OdpowiedzUsuń