czwartek, 5 czerwca 2014

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem...
Puszyste, słodkie ciasto.
Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.
Oprószone cukrem pudrem.
Szybkie, smaczne, tanie.
Idealne do kawy. Zapraszam!


Składniki:
  1. 250 g margaryny;
  2. 1 szklanka białego cukru;
  3. 3 łyżki wody;
  4. 2 jaja;
  5. 2 szklanki mąki pszennej;
  6. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  7. 200 g rabarbaru (około 2 łodyg);
  8. Cukier puder.

Sposób przygotowania:
  1. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Margarynę wraz z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku. Nie gotować. Podgrzać jedynie do rozpuszczenia margaryny i cukru, po czym zestawić z ognia. Wystudzić.
  4. Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
  5. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja piekłam ciasto na blaszce o wymiarach 25x 28 i nie było bardzo wysokie. Jeśli ciasto ma być wyższe lub będzie pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2  porcji składników.
  2. Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar.
  3. Margarynę można zastąpić masłem.
  4. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: