Puszyste, słodkie ciasto.
Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.
Oprószone cukrem pudrem.
Szybkie, smaczne, tanie.
Idealne do kawy. Zapraszam!
Składniki:
- 250 g margaryny;
- 1 szklanka białego cukru;
- 3 łyżki wody;
- 2 jaja;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 200 g rabarbaru (około 2 łodyg);
- Cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Margarynę wraz z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku. Nie gotować. Podgrzać jedynie do rozpuszczenia margaryny i cukru, po czym zestawić z ognia. Wystudzić.
- Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
- Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja piekłam ciasto na blaszce o wymiarach 25x 28 i nie było bardzo wysokie. Jeśli ciasto ma być wyższe lub będzie pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2 porcji składników.
- Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
lubie takie przepisy
OdpowiedzUsuń