Pieczarkowa, mocno pieczarkowa.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Podana z makaronem.
Pychota!
Składniki:
- 800 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki oleju;
- 1 litr przegotowanej, ciepłej wody;
- 150 g makaronu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej i rozgrzać.
- Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż większość wody odparuje.
- Następnie dodać przyprawę do zup/kostkę rosołową i zalać 1 litrem wody. Gotować razem około 10 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej wody. Wymieszać.
- Po tym czasie zupę ściągnąć z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z makaronem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,2 - 1,5 litra zupy.
- Ilość pieczarek można zmniejszyć do 600 g.
- Śmietanę można zastąpić lub pomieszać z jogurtem naturalnym, a olej - oliwą lub masłem.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Pyyycha, ale mi smaka narobiłaś :))) muszę sobie ugotować :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Właśnie robię :)
OdpowiedzUsuń