sobota, 12 lipca 2014

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy...
Złocisty, o miękkiej skórce.
Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.
Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.
Polecam!
























Składniki:
  1. 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);
  2. 450 ml ciepłej wody;
  3. Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);
  4. 2 łyżeczki soli;
  5. 1 łyżeczka białego cukru;
  6. 1 łyżka oleju;
  7. 1 jajo do posmarowania po wierzchu;
  8. 2 łyżki płatków owsianych, górskich do oprószenia po wierzchu.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.
  2. Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).
  3. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.
  5. Chleb ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
  6. Bochenek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, ponacinać i posypać płatkami owsianymi.
  7. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec chleb przez kolejne 20 minut.
  8. Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
  9. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.
  2. Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.
  3. Olej można zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych.
  4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  5. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.






1 komentarz: