Złocisty, o miękkiej skórce.
Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.
Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.
Polecam!
Składniki:
- 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);
- 450 ml ciepłej wody;
- Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);
- 2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżka oleju;
- 1 jajo do posmarowania po wierzchu;
- 2 łyżki płatków owsianych, górskich do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.
- Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.
- Chleb ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
- Bochenek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, ponacinać i posypać płatkami owsianymi.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec chleb przez kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.
- Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.
- Olej można zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
super chlebek
OdpowiedzUsuń