Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.
Z dodatkiem truskawek.
Oprószone maślaną kruszonką.
Idealne do kawy.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 2 jaja;
- 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 7 łyżek oleju;
- 3 łyżki mleka;
- Szczypta soli.
Owoce:
- 300 g truskawek;
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).
Kruszonka:
- 125 g masła;
- 1 szkalnka mąki krupczatki;
- 1 szklanka białego cukru.
Dodatkowo:
- Bułka tarta do obsypania formy;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).
- Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.
- Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.
- Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ma być niższe (tj. mniej ciasta) można zrobić w większej formie.
- Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.
- Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).
- Szklanka = 250 ml.
- Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.
- Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
- Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.
bardzo lubię takie drożdżowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta! :)
baaardzo mi się podoba Twój blog, zapisałam już sobie mnóstwo przepisów! :D
jutro robię zapiekankę ziemniaczana z brokułami i szynką! :))
Cieszę się bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Bardzo dziękuję, za świetny przepis ( i szczegółowy ) ! Po raz kolejny, przekonałam się, że warto z Gospodynią Miejską gotować !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Krystyna
Bardzo dziękuję, za tak miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.