piątek, 11 lipca 2014

Ciasto na śmietance z truskawkami

Ciasto na śmietance z truskawkami...
Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.
Z dodatkiem truskawek.
Oprószone maślaną kruszonką.
Idealne do kawy.
Polecam!
























Składniki:
Ciasto:
  1. 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;
  2. 3/4 szklanki białego cukru;
  3. 2 jaja;
  4. 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;
  5. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  7. 7 łyżek oleju;
  8. 3 łyżki mleka;
  9. Szczypta soli.
Owoce:
  1. 300 g truskawek;
  2. 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).
Kruszonka:
  1. 125 g masła;
  2. 1 szkalnka mąki krupczatki;
  3. 1 szklanka białego cukru.
Dodatkowo:
  1. Bułka tarta do obsypania formy;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy.

























Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).
  2. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.
  3. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.
  4. Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
  5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ma być niższe (tj. mniej ciasta) można zrobić w większej formie.
  2. Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.
  3. Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).
  4. Szklanka = 250 ml.
  5. Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.
  6. Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
  7. Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



5 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę kawałek!
    uwielbiam takie ciasta! :)
    baaardzo mi się podoba Twój blog, zapisałam już sobie mnóstwo przepisów! :D
    jutro robię zapiekankę ziemniaczana z brokułami i szynką! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję, za świetny przepis ( i szczegółowy ) ! Po raz kolejny, przekonałam się, że warto z Gospodynią Miejską gotować !
    Pozdrawiam
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, za tak miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń