wtorek, 8 lipca 2014

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa...
Kawałeczki soczystych pomidorów.
Drobno posiekana czerwona cebula.
Listki świeżej, aromatycznej kolendry.
Kawałeczki ostrej papryczki chili.
Dodatek szczypiorku i czosnku.
Skropiona sokiem z cytryny.
Doprawiona solą i pieprzem.
Smacznego!
Składniki:
  1. 2 średnie pomidory;
  2.  1 mała, czerwona cebula;
  3. 1/2 czerwonej papryczki chili;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 1 łyżka drobno posiekanej kolendry;
  6. 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku;
  7. Sok wyciśnięty z jednej, małej cytryny;
  8. Sól;
  9. Pieprz.

















 Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do pomidorów.
  3. Papryczkę chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion (jeśli salsa ma być bardzo ostra - pozostawić ziarna), drobno posiekać. Dodać do pomidorów i cebuli.
  4. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do salsy.
  5. Do salsy dodać drobno posiekany szczypiorek i kolendrę. Wymieszać.
  6. Salsę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  7. Podawać np. do nachos czy innych potraw meksykańskich.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Ostrość salsy można zmieniać zwiększając lub zmniejszając ilość papryczki chili (w tym ilość pozostawionych nasion).
  2. Z dodatku kolendry można zrezygnować lub zastąpić ją natką pietruszki.
  3. Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki.
  4. Pomidory, jeśli ktoś woli bez skóry, można sparzyć wrzątkiem, obrać i dopiero pokroić.
Źródło przepisu: Zajadam.pl

2 komentarze: