Długie nitki sprężystego makaronu.
Kawałki miękkiej cukinii i soczystych pomidorów.
Zatopione w śmietanowym sosie.
I oprószone drobno startym parmezanem.
Smacznego!
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti;
- 1 mała cukinia (waga około 500 g);
- 500 g pomidorów;
- 1 duża, czerwona cebula;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1 czubata łyżka masła;
- 3 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Pomidory ponacinać na czubku w krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył pomidory) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokorjoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli wrzucić pokrojoną cukinię i wymieszać. Dodać około 1/2 szklanki wody (125 ml) i podduszać pod przykryciem przez około 5 minut.
- Następnie dodać pokrojone pomidory i dusić wszystko razem, aż cukinia będzie miękka a pomidory lekko się rozpadną. Zdjąć przykrywkę, aby trochę soku odparowało.
- Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
- Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
- Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).
- Podawać oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.
- Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.
- Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.
- Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.
- Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.
- Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
pyszności !
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) aż naszła mnie na coś takiego szybkiego dziś na obiad albo jutro - może zrobię w najbliższych dniach bo na dzis mam ryż z warzywkami :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszny przepis. Dostałam cukinię i nie wiedziałam co z niej stworzyć, padło na Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo mi miło:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.