środa, 30 lipca 2014

Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym

Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym...
Długie nitki sprężystego makaronu.
Kawałki miękkiej cukinii i soczystych pomidorów.
Zatopione w śmietanowym sosie.
I oprószone drobno startym parmezanem.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 300 g makaronu spaghetti;
  2. 1 mała cukinia (waga około 500 g);
  3. 500 g pomidorów;
  4. 1 duża, czerwona cebula;
  5. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  7. 1 łyżeczka majeranku;
  8. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  9. 1 czubata łyżka masła;
  10. 3 łyżki startego parmezanu;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
  3. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  4. Pomidory ponacinać na czubku w krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył pomidory) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  6. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokorjoną cebulę i podsmażyć.
  7. Do podsmażonej cebuli wrzucić pokrojoną cukinię i wymieszać. Dodać około 1/2 szklanki wody (125 ml) i podduszać pod przykryciem przez około 5 minut.
  8. Następnie dodać pokrojone pomidory i dusić wszystko razem, aż cukinia będzie miękka a pomidory lekko się rozpadną. Zdjąć przykrywkę, aby trochę soku odparowało. 
  9. Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
  10. Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
  11. Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).
  12. Podawać oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!

























 Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.
  2. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  3. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
  4. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.
  5. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.
  6. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.
  7. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.
  8. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Tydzień z cukinią Cukinia 2014

4 komentarze:

  1. świetny przepis :) aż naszła mnie na coś takiego szybkiego dziś na obiad albo jutro - może zrobię w najbliższych dniach bo na dzis mam ryż z warzywkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pyszny przepis. Dostałam cukinię i nie wiedziałam co z niej stworzyć, padło na Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń