Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku.
Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem.
Syta, z dodatkiem ziemniaków.
Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany.
Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym.
Polecam!
Składniki:
- 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych);
- 1 średnia cebula;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 średnie ziemniaki;
- Sok wyciśnięty z 1 cytrny;
- Pęczek koperku;
- 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe);
- 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 1 łyżka masła;
- 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie;
- 2 litry zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
- Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki).
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić cebulę i zeszklić.
- Do zeszklonej cebuli dodać starte ogórki i całość razem podsmażać, aż ogórki staną się miękkie. Pod koniec podsmażania dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, łyżkę vegety, serki topione i zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Następnie do zupy dodać podsmażone ogórki z cebulą i czosnkiem i gotować razem, na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Do zupy dodać sok z cytryny, opcjonalnie - sok z kiszonych ogórków, koperek oraz śmietanę (wcześniej wymieszaną z chochlą gorącej zupy).
- Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
- Rozpuszczające się serki topione początkowo będą nieestetycznie wyglądać (będą pływały grudki), ale wraz z podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu w zupie.
- Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować.
- Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe, kremowe, czy inne bez zdecydowanego smaku czy aromatu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz