Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.
Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.
W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.
Pyszny dodatek do dania głównego.
Polecam!
Składniki:
- 3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki);
- Biała część dużego pora;
- 2 średnie jabłka;
- 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;
- 2 czubate łyżki natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sos:
- 2 łyżki białego cukru;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%;
- 1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;
- 1/2 szklanki majonezu.
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki.
- Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do surówki.
- Szczypiorek wraz z dymką oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki.
- Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.
- Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.
- Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Po obraniu i starciu marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi.
- Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %.
- Surówka jest idelana do potraw mięsnych, z grilla czy ryb.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz