Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany.
Na bazie koncentratu pomidorowego.
Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną.
Szybki i łatwy do wykonania.
Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek.
Po prostu pyszny! Domowy!
Składniki:
- 2 szklanki wody;
- 1 kostka bulionowa;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżeczki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka masła.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Do rondelka lub małego garnka wlać 1,5 szklanki wody (tj. 375 ml) i zagotować.
- Do gotującej się wody dodać kostkę bulionową i rozpuścić.
- Po około 2 - 3 minutach gotowania się wody z kostką bulionową dodać koncentrat pomidorowy.
- Do pozostałej 0,5 szklanki zimnej wody (tj. 125 ml) wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Wlać do sosu i gotować, cały czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia.
- Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopsiki.
SMACZNEGO!
- Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią.
- Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie).
- Szklanka = 250 ml.
- Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
najlepszy sos
OdpowiedzUsuń