Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana.
Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego.
Z kawałkami soczystego kuraczaka.
Wiórkami marchewki, selera i pietruszki.
Pyszny, domowy obiad.
Polecam!
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki);
- 2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g);
- 3 duże marchewki;
- 1 duża pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Opakowanie sosu pieczeniowego, ciemnego (u mnie Winiary o wadze 30g);
- 1,5 litra zimnej wody + 150 ml do rozpuszczenia sosu pieczeniowego;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody i 1 czubatą łyżką mąki, tak aby nie pozostały żadne grudki.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler i podsmażać, aż staną się miękkie.
- Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 łyżkę vegety i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane.
- Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu, obrać z mięsa (kości i skórę wyrzucić), a mięso drobno pokroić.
- Do rosołu z gotowania ćwiartek wrzucić podsmażone warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.
- Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.
- Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony w wodzie wraz z mąką i gotować razem, aż do delikatnego zgęstnienia sosu.
- Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać gorący z ciepłą kaszą gryczną i surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób.
- Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.
- Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.
- Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuń