poniedziałek, 8 września 2014

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym...
Dwie warstwy sprężystego makaronu penne.
A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.
Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.
I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.
Pychota!
Składniki:
  1. 400 g makaronu rurki (surowego);
  2. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  3. 1 duża cebula;
  4. 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g);
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 3 łyżki oleju;
  7. 2 łyżeczki oregano;
  8. 2 łyżeczki bazylii;
  9. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  10. 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  11. 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego;
  12. 100 g startej mozzarelli;
  13. 2 łyżki startego parmezanu;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone oraz przyprawę do mięsa mielonego i podsmażać przez około 15 minut. Na krótką chwilę przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać.
  7. Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą mozzarellą i parmezanem.
  9. Zapiekankę (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.
  10. Podawać ciepłą (u mnie oprószona świeżym oregano).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
  2. Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym.
  3. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz