środa, 10 września 2014

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym...
Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.
Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.
Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.
Pyszne, proste i szybkie.
Polecam!
 Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti;
  2. Puszka tuńczyka w oleju (waga netto 185 g);
  3. 1 średnia cebula;
  4. 3 średnie pomidory;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 2 łyżki startego parmezanu;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć (tj. zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut). Odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę.
  6. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i chwilę razem podsmażać.
  7. Następnie dodać tuńczyka i całość podsmażać jeszcze przez około 5 - 8 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  8. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano).
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
  2. Najlepsze do tego typu dań są gatunki pomidorów, które są mięsiste.
  3. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
  4. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  5. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  6. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.


























Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora! Włoskie smaki Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie tego wspaniałego makaronu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama często robię podobny makaron:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny makaron! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń