Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.
Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.
Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.
Pyszne, proste i szybkie.
Polecam!
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti;
- Puszka tuńczyka w oleju (waga netto 185 g);
- 1 średnia cebula;
- 3 średnie pomidory;
- 1 ząbek czosnku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć (tj. zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut). Odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i chwilę razem podsmażać.
- Następnie dodać tuńczyka i całość podsmażać jeszcze przez około 5 - 8 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
- Najlepsze do tego typu dań są gatunki pomidorów, które są mięsiste.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Dziękuję za dodanie tego wspaniałego makaronu do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńSama często robię podobny makaron:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji.
OdpowiedzUsuńPyszny makaron! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń