Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.
I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.
Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.
Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.
Smaczny smak dzieciństwa.
Zapraszam!
Składniki:
- 3 duże ogórki wężowe;
- 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;
- 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka białego cukru;
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na minium 1 godzinę, aby puściły sok.
- Po tym czasie odcisnąć sok z ogórków.
- W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, cukier, ocet i pieprz. Dodać do odciśniętych ogórków. Wymieszać.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
- Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
jeszcze sa z pomidorów
OdpowiedzUsuń