czwartek, 11 września 2014

Mizeria

Mizeria...
Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.
I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.
Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.
Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.
Smaczny smak dzieciństwa.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 3 duże ogórki wężowe;
  2. 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;
  3. 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 1 łyżeczka soli;
  5. 1 łyżka białego cukru;
  6. 2 łyżki octu spirytusowego 10%;
  7. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na minium 1 godzinę, aby puściły sok. 
  2. Po tym czasie odcisnąć sok z ogórków.
  3. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, cukier, ocet i pieprz. Dodać do odciśniętych ogórków. Wymieszać.
  4. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
  2. Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: