wtorek, 16 września 2014

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów...
Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.
Podsmażone wraz z cebulą.
Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.
Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.
Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.
Polecam!


Składniki:
  1. 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentualnie suszone);
  2. 3 marchewki;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. Biała część pora;
  6. 5 średnich ziemniaków;
  7. 1 duża cebula;
  8. 2 litry zimnej wody;
  9. 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  10. 1 łyżka mąki pszennej;
  11. 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;
  12. 3 łyżki oleju;
  13. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;
  14. Sól;
  15. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.
  2. Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem podsmażać. Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem.
  7. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
  8. Po tym czasie do zupy dodać pokrojone ziemniaki, pora i kostki bulionowe. Gdy ziemniaki będą robiły się już miękkie dodać podsmażone grzyby wraz z cebulą. Całość jeszcze gotować razem przez około 10 minut. Zestawić z ognia
  9. Śmietanę dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać chochlę gorącej zupy i bardzo dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
  11. Zupę podawać ciepłą, oprószoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.
  2. Ziemniaki można zastąpić makaronem (gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.
  3. Z dodatku pietruszki można zrezygnować.
  4. Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.
  5. Do przygotowania zupy można użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych (w tym ostatnim przypadku należy je namoczyć, umyć, a następnie podsmażyć tak jak w przepisie).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz