Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.
Podsmażone wraz z cebulą.
Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.
Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.
Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.
Polecam!
Składniki:
- 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentualnie suszone);
- 3 marchewki;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- 2 litry zimnej wody;
- 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;
- 3 łyżki oleju;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;
- Sól;
- Pieprz.
- Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.
- Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem podsmażać. Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
- Po tym czasie do zupy dodać pokrojone ziemniaki, pora i kostki bulionowe. Gdy ziemniaki będą robiły się już miękkie dodać podsmażone grzyby wraz z cebulą. Całość jeszcze gotować razem przez około 10 minut. Zestawić z ognia
- Śmietanę dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać chochlę gorącej zupy i bardzo dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Zupę podawać ciepłą, oprószoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.
- Ziemniaki można zastąpić makaronem (gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.
- Z dodatku pietruszki można zrezygnować.
- Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.
- Do przygotowania zupy można użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych (w tym ostatnim przypadku należy je namoczyć, umyć, a następnie podsmażyć tak jak w przepisie).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz