Miękkie, pulchne ciasto.
Z wiórkami marchewki.
O delikatnym aromacie cynamonu.
Oprószone cukrem pudrem.
Szybkie, tanie, pyszne.
Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);
- 6 jaj;
- 2 szklanki białego cukru;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki sody;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 3/4 szklanki oleju;
- Szczypta soli;
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Dodatkowo:
- Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;
- Bułka tarta do oprószenia blachy.
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników.
- Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 25 x 40 cm.
- Szklanka = 250 ml.
- Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.
- 2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.
- Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.
- W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
- Do ciasta można dodać przyprawy korzennej do pierników.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Uwielbiam to ciasto, jest takie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń