piątek, 19 września 2014

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy...
Miękkie, pulchne ciasto.
Z wiórkami marchewki.
O delikatnym aromacie cynamonu.
Oprószone cukrem pudrem.
Szybkie, tanie, pyszne.
Polecam!
























Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);
  3. 6 jaj;
  4. 2 szklanki białego cukru;
  5. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  7. 2 łyżeczki sody;
  8. 2 łyżeczki cynamonu;
  9. 3/4 szklanki oleju;
  10. Szczypta soli;
  11. Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Dodatkowo:
  1. Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;
  2. Bułka tarta do oprószenia blachy.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  4. Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników.
  5. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
  7. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 25 x 40 cm.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.
  4. 2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.
  5. Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.
  6. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
  7. Do ciasta można dodać przyprawy korzennej do pierników.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: