Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej.
Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki.
Kosteczki pomidora i papryki.
Wiórki soczystej marchewki.
Drobno posiekany szczypiorek.
A całość pysznie odmieniona sosem winegret.
Polecam!
Składniki:
- Główka sałaty lodowej;
- 1 duży pomidor;
- 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy;
- 6 rzodkiewek;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 duża marchewka;
- Pęczek szczypiorku.
Sos winegret:
- 1/4 szklanki białego octu winnego;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki posiekanego koperku;
- 1 łyżka miodu;
- 1/2 szklanki oliwy;
- 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
- Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty.
- Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
- Oliwę można zastąpić olejem, sałatę lodową - każdą inną, zgodnie z własnymi preferencjami.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
świetnie wygląda, w sobotę zrobię ją dla gości, dziękuję za przepis i świetne foty! :)
OdpowiedzUsuńsuper sałatki
OdpowiedzUsuń