czwartek, 18 września 2014

Sałatka ogrodowa

Sałatka ogrodowa...
Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej.
Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki.
Kosteczki pomidora i papryki.
Wiórki soczystej marchewki.
Drobno posiekany szczypiorek.
A całość pysznie odmieniona sosem winegret.
Polecam!
























Składniki:
  1. Główka sałaty lodowej;
  2. 1 duży pomidor;
  3. 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy;
  4. 6 rzodkiewek;
  5. 1 średnia, czerwona papryka;
  6. 1 duża marchewka;
  7. Pęczek szczypiorku.
Sos winegret:
  1. 1/4 szklanki białego octu winnego;
  2. 1 ząbek czosnku;
  3. 2 łyżki posiekanego koperku;
  4. 1 łyżka miodu;
  5. 1/2 szklanki oliwy;
  6. 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat);
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
  2. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty.
  3. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.
  4. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.
  5. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
  6. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  8. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
  2. Oliwę można zastąpić olejem, sałatę lodową - każdą inną, zgodnie z własnymi preferencjami.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze:

  1. świetnie wygląda, w sobotę zrobię ją dla gości, dziękuję za przepis i świetne foty! :)

    OdpowiedzUsuń