Sprężyste rurki makaronu.
Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.
Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.
Oprószone drobno startym parmezanem.
Pycha!
Składniki:
- 250 g makaronu penne;
- 150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);
- 200 g cukinii (waga przed obraniem);
- 1,5 czubatej łyżki masła;
- 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 3 żółtka;
- 1,5 łyżki oliwy;
- Sól;
- Pieprz;
- 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzane na patelni masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojoną szynkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać startę cukinię i podsmażać jeszcze razem przez około 5 minut.
- W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać ze sobą śmietankę, żółtka i oliwę. Tak przygotowany sos wlać na patlenię z cukinią i szynką, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę). Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze, podawać oprószony startym parmzeanem (u mnie dodatkowo ozdobiony świeżym oregano).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
- Parmezan można zastąpić mieszanką serów twardych Reggio piatto dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Świetny sposób na makaron :)
OdpowiedzUsuń