środa, 17 września 2014

Talarki z cukinii

Talarki z cukinii...
Złocista, delikatnie chrupiąca skórka.
I sprężyste, soczyste wnętrze.
Pyszne, szybkie i tanie.
Smacznego!

Składniki:
  1. 1 średnia cukinia;
  2. Mąka pszenna;
  3. 1 duże jajko;
  4. Bułka tarta;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
  1. Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.
  2. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut.
  3. Po tym czasie panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
  4. Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ilość i wielkość kotletów zależy od długości i grubości cukinii.
  2. W celu zmniejszenia ilości kalorii w potrawie, można nie panierować plastrów w mące, tylko w jajku i samej bułce tartej. 
  3. Mąka sprawia, że panierka lepiej się trzyma na plastrze cukinii.
  4. Kotlety bardzo dobrze smakują np. z sosem czosnkowym lub z ulubioną surówką.

3 komentarze:

  1. Ale rumiane, muszą być pyszne takie talarki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam wieki cale!
    A tak lubilam!
    Oj, chyba bede musiala wyprobowac te opcja na moich dzieciach...
    :)

    OdpowiedzUsuń