Złocista, delikatnie chrupiąca skórka.
I sprężyste, soczyste wnętrze.
Pyszne, szybkie i tanie.
Smacznego!
Składniki:
- 1 średnia cukinia;
- Mąka pszenna;
- 1 duże jajko;
- Bułka tarta;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
- Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor.
- Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość i wielkość kotletów zależy od długości i grubości cukinii.
- W celu zmniejszenia ilości kalorii w potrawie, można nie panierować plastrów w mące, tylko w jajku i samej bułce tartej.
- Mąka sprawia, że panierka lepiej się trzyma na plastrze cukinii.
- Kotlety bardzo dobrze smakują np. z sosem czosnkowym lub z ulubioną surówką.
Ale rumiane, muszą być pyszne takie talarki ;)
OdpowiedzUsuńNie jadlam wieki cale!
OdpowiedzUsuńA tak lubilam!
Oj, chyba bede musiala wyprobowac te opcja na moich dzieciach...
:)
jadłem pyszne
OdpowiedzUsuń